preloader
Mám zájem o Na co si dát pozor při podpisu pracovní smlouvy?
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Na co si dát pozor při podpisu pracovní smlouvy?

Pracovní smlouva je důležitý dokument, který by se neměl podceňovat. Pokud s vámi zaměstnavatel neprošel podrobné podmínky spolupráce a neseznámil vás se zněním pracovní smlouvy, projděte si ji pozorně sami. Veškeré nejasnosti ve smlouvě si ujasněte předem ještě před jejím podpisem. Platně uzavřená pracovní smlouva slouží nejen k legalizaci pracovního poměru, ale i k ochraně vašich práv.

Ústní dohoda

Pokud jste vzali práci na základě ústní dohody, mohlo by se vám to později vymstít, ať už kvůli hádkám ohledně místa výkonu práce nebo pracovní náplně.

Platnost smlouvy

Pracovní smlouva se stává platnou až po podpisu obou stran, tedy zaměstnavatele a vás.

Nejdůležitější body pracovní smlouvy

Nejdůležitějšími body, které by pracovní smlouva měla obsahovat, jsou identifikační údaje zaměstnavatele, osobní údaje zaměstnance (jméno, příjmení, bydliště, rok narození) a den nástupu do zaměstnání. Ideálně byste měli mít ve smlouvě podrobně popsáno, jaký druh práce budete vykonávat. Předejte tak možným hádkám se zaměstnavatelem o tom, co je nebo není v rámci vaší pracovní činnosti. Dalším důležitým bodem je místo výkonu práce, jinak by vás zaměstnavatel mohl bez vašeho souhlasu poslat na jinou pobočku kdekoliv jinam.

Lhůty v pracovní smlouvě

V tomto případě se jedná o pracovní poměr na dobu určitou, kdy se ve smlouvě uvede konkrétní datum jeho ukončení. Je možné jej sjednat nejdéle na tři roky, a může být prodloužen maximálně dvakrát. Pokud by vás i potom zaměstnavatel chtěl znovu zaměstnat, musel by vám dát pracovní smlouvu na dobu neurčitou.

Zkušební doba

Součástí smlouvy může být i sjednání zkušební doby, během které si vás zaměstnavatel bude chtít na dané pozici prověřit. Zkušební doba může trvat maximálně tři měsíce ode dne vzniku pracovního poměru.

Výše mzdy

V pracovní smlouvě není povinné uvádět výši mzdy, stačí mzdový výměr. Pro zaměstnance je však výhodnější, aby mzda byla přímo uvedená ve smlouvě, přejde se tak možné změně či snížení mzdy zaměstnavatelem.

Na čem se domluvit předem

Mezi dalšími body, které se nemusí v pracovní smlouvě uvádět, jsou dovolené, rozvržení pracovní doby či způsob vyplácení mzdy. Měli byste se na nich předem domluvit se svým zaměstnavatelem. Tyto a další informace vám musí poskytnout písemně nejpozději do jednoho měsíce od vzniku pracovního poměru.